De kweek: de voorbereiding en duiven koppelen

Check up door de dierenarts

De Belser Johan Article Preparations Breeding Season header

Wij zijn de maand november gestart met een bezoek aan de dierenarts. De duiven ondergaan een uitgebreide controle. Indien nodig krijgen ze een kleine kuur.

Dit jaar hebben onze duiven een behandeling tegen Trichomonas (’t geel) gekregen.

Deze parasiet kan zich verspreiden via het drinkwater. Dit kan je voorkomen door het drinkwater regelmatig te verversen en ervoor te zorgen dat het fris blijft.

Vochtige granen of uitwerpselen zijn de perfecte broedplaats voor deze parasiet . Na het vlucht seizoen is het de ideale moment om je hokken een grondige poetsbeurt te geven.

Trichomonaden kunnen rechtstreeks worden overgedragen via kropmelk en speeksel wanneer ouders hun jongen voederen. Omdat we willen dat onze jongen zo gezond mogelijk opgroeien is het zeer belangrijk dat alle ouders parasietvrij zijn.

Extra verlichten van de hokken

Vanaf 10 november worden de hokken bijgelicht. Er zijn drie verschillende hokken die bijgelicht worden;

  1. Het hok van de duivinnen
  2. Het hok van de jaarling doffers
  3. Het hok van de fond duiven

Het bijlichten gebeurt via een automatisch timersysteem.

De hokken worden ’s morgens gedurende 3 uur bijgelicht van 06u00 tot 09u00 en ’s avonds gedurende 3 uur van 17u00 tot 20u00. Op hok 2 en 3 krijgen de duiven de kans om een nieuwe nest uit te kiezen.

Eén van de voornaamste reden dat de hokken worden bijgelicht is dat het de dag voor de duiven verlengt. De vruchtbaarheid wordt gestimuleerd zodat men een vlotte leg bekomt.

De verzorging: Voeding, hygiëne en vitaminen

Gedurende deze periode eten alle duiven ruimengeling

Regelmatig een portie grit geven bevordert de spijsvertering. De scherpe randjes van het grit zorgen ervoor dat de voeding wordt gemalen in de maag van de duif.

Omdat het tot twee dagen kan duren voor de scherpe randjes van het grit afgesleten zijn is het niet nodig het grit dagelijks met de voeding te vermengen. Het is meer dan voldoende als dit om de twee dagen gebeurt.

Laat je duiven af en toe een bad nemen om de rui te stimuleren. Je kan in het water een scheut azijn, en een eetlepel zout doen, dit helpt tevens tegen ongedierte. Laat het bad ook nooit langer dan één dag staan.

 

14 dagen voor het koppelen krijgen alle kweekduiven gedurende 5 dagen vitaminen toegediend. Dit zijn algemene vitamine A, B, D om de duiven optimaal gezond te krijgen tegen eind november (koppeldatum).

Koppelen van de duiven

In oktober wordt er reeds een zorgvuldige selectie gemaakt op basis van de prestaties van de vorige seizoenen. De afstamming is eveneens een selectiecriterium op voorwaarde dat de duiven aan bepaalde vereisten voldoen;

  • Sterk gebouwd
  • Goed gesloten
  • Zachte vleugel die tevens in proportie is met het lichaam
  • Mooie uitstraling van de ogen

Kortom, een duif die goed aanvoelt in de hand

 

Gedurende de maand november worden de duiven dan op papier gekoppeld. Er wordt naar afstamming gekeken om geen te dichte familie kweek te bekomen. Ook het model van de duiven speelt een rol. Twee grote of kleine duiven worden bijna nooit tegen elkaar gekoppeld. Wij zoeken naar een evenwicht tussen groot en klein.

Eind november wordt dan effectief gekoppeld.

Lees onze laatste nieuwtjes

Volg ons op instagram!

Schrijf in op onze nieuwsbrief