Duivenspel met duivinnen

Waarom spelen met duivinnen?

Dit is nu het 4e jaar op rij dat we spelen met onze duivinnen, de reden is simpel: duivinnen kan je elke week een grote halve fond vlucht (+- 500km) laten vliegen.

In België zijn dit de 8 nationale vluchten. We hebben ondervonden dat duivinnen sneller recupereren, omdat ze veel rustiger zijn in de mand.

Voorbereiding

Gedurende de winterperiode zitten onze vliegduivinnen in de volière. Ze doen niet aan winterkweek, dit spaart krachten en zo kunnen ze zich voldoende voorbereiden op het aankomende speelseizoen.

Rond 10 april worden de duivinnen gekoppeld. Ze komen op nest, tijdens het broeden worden ze aan huis gelost en moeten ze stelselmatig trainen. Vanaf het moment dat ze kleine jongen hebben worden, ze meegeven voor hun eerste vluchten met de club. Dit zijn vluchten van +- 100 – 200km. Daarna gaan ze nog twee keer mee naar een halve fond vlucht (+- 300km).

Hierna zijn ze klaar om deel te nemen aan de nationale vluchten dewelke beginnen rond eind mei.

Het spel

Tijdens de maanden juni en juli gaan onze duivinnen wekelijks mee op de nationale vluchten, deze vluchten worden gespeeld op zaterdag, de duiven worden ingekorfd op donderdag.

Bij aankomst krijgen de duivinnen een half uurtje voor zichzelf zodat ze op krachten kunnen komen en een beetje kunnen eten en drinken, er wordt een “goede sport mengeling gegeven. Daarna mogen ze bij hun partner, waar ze de rest van de dag mogen doorbrengen, ’s avonds worden ze weer van elkaar gescheiden.

Training:

Zondag is het rustdag en blijven onze duivinnen de hele dag op het hok.
Maandag, dinsdag en woensdag trainen ze telkens één uur in de namiddag.

Voeding:

Zondag, maandag, dinsdag wordt er een licht verteerbare voeding gegeven, namelijk: Aidi “Girl Power”.
Woensdag en donderdag krijgen ze energievoeding, namelijk: Aidi nr 3 (vetrijke voeding).

Donderdag (dag van inkorven) is er geen training voorzien. Donderdagnamiddag worden de duivinnen 10 minuten in hun nestbak, waar de nest aanwezig is gezet, en dit zonder hun partner.

Dingen om op te letten

Het is de bedoeling dat ze aan de 8 nationale vluchten deelnemen, maar afhankelijk van het weer en de zwaarte van de vlucht wordt er mogelijk een HAFO vlucht (+-350km) ingelast.

Nationale vluchten zijn prioriteit

Door wekelijks mee te geven ondervinden we weinig onderling paren tussen de duivinnen. Moesten de duivinnen toch onderling paren, dan wordt de minst goede van het hok verwijderd.

Kies als partner oude duivers (5-6 jaar) die het systeem goed begrijpen en rustiger zijn.

Lees onze laatste nieuwtjes

Volg ons op instagram!

Schrijf in op onze nieuwsbrief