Het kweken van duiven: de kweek

Tot ziens november, welkom december

Het einde van november ligt al weer enkele weken achter ons. Onze duiven zijn net gekoppeld en dit geeft ons even de tijd om onze methode toe te lichten.

Rond 27 november zijn al onze kweekduiven en oude weduwnaars bij elkaar gezet. Kweekduiven hebben de voorbije jaren al bruikbare duiven gegeven en die hebben de kwaliteit van het hok verbeterd. Uit oude vliegduiven wordt gekweekt omdat ze zelf goed gepresteerd hebben en de verwachting is dat de jongen ook een meerwaarde kunnen zijn.

Met jaarlingen wordt niet aan winterkweek gedaan, al kunnen er uitzonderingen gemaakt worden voor jaarlingen die in het vorige jaar goede prestaties hebben neergezet. Maar normaal gezien moeten de jaarlingen eerst hun strepen nog verdienen alvorens er jongen uit bekomen worden.

Je duiven klaarmaken voor de kweek

Drie weken voor het koppelen wordt er reeds bijgelicht bij de duivers. Dit doen we zodat de drift (potentie) bij de duivers aangewakkerd wordt.

De duiven worden bijgelicht van 06u00 tot 09u00 ’s morgens en 16u30 tot 21u00 ’s avonds. Dit gebeurt door middel van een automatisch dimsysteem.

De duivinnen krijgen plus minus tien dagen voor het koppelen tarwekiemolie over het eten. Dit stimuleert hen en helpt hen om een gelijkere leg te bekomen.

“Uit vele onderzoeken met tarwekiemolie werd vastgesteld, dat er een aantoonbare verbetering plaatsvond van het voortplantingsvermogen bij mens en dier. De olie kan een positief effect hebben op onze duiven bij een gezonde voortplanting. Bij een niet goed functioneren van de geslachtsklieren kan het tocoferal (vit. E) in de olie weer een activerende werking op de geslachtsorganen hebben.“ Bron: http://duifvitaal.nl/vitaalolie-/

De eerste eieren

Ongeveer 10 à 14 dagen later komen de eerste eieren in het nest. Het koppel broedt hier gemiddeld 17 dagen op.

Tip:  Van de betere koppels worden de eieren direct bij het leggen van het tweede ei weggenomen en onder voedsterkoppels gelegd. Zodoende dat de topkoppels na ongeveer 10 dagen terug eieren hebben. Via deze methode kan je vier vroege jongen kweken uit je beste koppels.

Tijdens de broedperiode wordt overgeschakeld op een lichtere voedingsmix met meer gerst.

Gedurende de ganse periode van het samen zetten wordt er dagelijks verse gridmix op de hokken geplaatst. Duivinnen profiteren hier enorm van voor de aanmaak van kalk voor de eieren.

Guy-holding-racing-pigeons-eggs

 

In het volgende artikel bespreken we de geboorte en het opgroeien van de jongen duiven. Tot dan!

Lees onze laatste nieuwtjes

Volg ons op instagram!

Schrijf in op onze nieuwsbrief