Het reinigen van de duivenhokken

Nu alle vluchten er op zitten is het tijd voor de schoonmaak van het duivenhok. Een grondige jaarlijkse poetsbeurt is een must als je een optimale gezondheid van jezelf en je duiven wilt garanderen. Het onderhouden van duivenhokken is de sleutel tot gezonde duiven.

Inhoudsopgave

Maar hoe begin je eigenlijk?

De eerste stap is de meest voor de hand liggende, maar toch wel niet de meest praktische. De hokken moeten namelijk leeggemaakt worden zodat je er in kan werken.

Dit wil zeggen:

  1. Alle duiven die verblijven op het hok moeten tijdelijk elders ondergebracht worden.
  2. Alle losse onderdelen moeten van het hok verwijderd worden.

De duiven kan je tijdelijk onderbrengen in een ander hok, en ze later dan weer terugzetten.

Als je niet de mogelijkheid hebt de duiven in een ander hok of volière te plaatsen, kan je ze tijdelijk in een lapmand zetten. Dit is niet optimaal, en de reden daarvoor licht ik later toe in dit artikel.

De losse onderdelen, zoals; nesten, drinkpotten, eetbakken, kapelletjes en roosters leg je best zo dicht mogelijk in de buurt van het hok, aangezien al deze delen er later ook weer terug in moeten. Het is best ze zo gestructureerd mogelijk uit het hok te halen, zodat je ze met gemak later weer op hun plaats kan zetten/leggen.

Als dat alles gebeurd is, is het hok in feite klaar om grondig gereinigd te worden.

Een stap voor stap proces

Het reinigingsproces bestaat uit 6 stappen, we gaan hieronder wat verder in op elke specifieke stap.

Stap 1: Uitkrabben van de bakken

Je begint bovenaan en dan werk je zo je weg naar beneden, je laat al het vuil op de grond vallen.

Een prachtig hulpmiddel voor deze klus is een “driehoekige schraper“. Hiermee kunt u gemakkelijk alle lastige hoeken van de bak schrapen.

Stap 2: Grootste deel van het vuil verwijderen

Als je stap 1 goed hebt uitgevoerd zal er al veel vuil op de grond liggen. Dan kan je best een borstel nemen en dit allemaal bij elkaar vegen. Waarna je het verwijdert met een schop. Je kan dit vuil opslaan in een emmer, zak of kruiwagen.

Stap 3: Stofzuigen

Nadat je rond bent met stap 2 wordt er gestofzuigd. Hiermee zorgen we ervoor dat ook de delen die we in de vorige stappen gemist hebben grondig gepoetst worden. Het is belangrijk dat je het hok zoveel mogelijk stofvrij maakt.

Een industriële stofzuiger is een must-have voor deze taak. Je kan al het vuil opzuigen zonder dat je je zorgen moet maken dat je stofzuiger verstopt geraakt.

Video afspelen

Stap 4: Toortsbrander

Wanneer alles is gestofzuigd, is het tijd om met de toortsbrander door het hok te gaan. Hier is het belangrijk dat je elke vierkante cm bereikt. Deze stap is nodig voor het doden van alle ongedierte.

Video afspelen

Stap 5: Desinfecteren

Dit is de laatste stap wat betreft het kuisen van de hokken. Hiervoor maken we gebruik van twee producten, ARDAP & Natural Itec Spray. Dit spuiten we na het schoonmaken in alle hokken.

Stap 6: Reinigen losse onderdelen

Het reinigen van het hok is één ding, maar je moet ook onthouden dat er veel vuil op de losse onderdelen zit.

Alle losse onderdelen worden met de hogedrukreiniger afgespoten.

Door deze grondig te reinigen, zorg je ervoor dat alles weer kraaknet is.

Video afspelen

Goed gedaan!

Nadat je al deze stappen gevolgd hebt, zit het schoonmaken van het hok erop. Het hok is nu terug brandschoon en de losse onderdelen kunnen terug worden geplaatst.

Snelle tip

Aan het begin van dit artikel heb ik je gezegd dat het niet optimaal is om de hokken schoon te maken als de duiven in een lapmand zitten of even aan het vliegen zijn. De reden hiervoor is dat we de hokken meestal een paar weken leeg en open laten zodat ze goed kunnen drogen en verluchten!

Het schoon houden van de hokken is zeer belangrijk voor zowel mens als duif. Denk aan de gezondheid van je dieren alsook aan je eigen gezondheid. Op een duivenhok is enorm veel stof, dus denk er steeds aan om een mondmasker te dragen!

Veel poetsplezier!

Lees onze laatste nieuwtjes

Volg ons op instagram!

Schrijf in op onze nieuwsbrief