Dit jaar bundelen Arne De Belser en Nick hun krachten en kweken jonge duiven uit Johan De Belser's stamduiven. Hun samenwerking leverde de titel van 1e Provinciaal Kampioen Grote Halve...
Read MoreNu alle vluchten er op zitten is het tijd voor de schoonmaak van het duivenhok. Een grondige jaarlijkse poetsbeurt is een must als je een optimale gezondheid van jezelf en je duiven wilt garanderen. Het onderhouden van duivenhokken is de sleutel tot gezonde duiven.
De eerste stap is de meest voor de hand liggende, maar toch wel niet de meest praktische. De hokken moeten namelijk leeggemaakt worden zodat je er in kan werken.
Dit wil zeggen:
De duiven kan je tijdelijk onderbrengen in een ander hok, en ze later dan weer terugzetten.
Als je niet de mogelijkheid hebt de duiven in een ander hok of volière te plaatsen, kan je ze tijdelijk in een lapmand zetten. Dit is niet optimaal, en de reden daarvoor licht ik later toe in dit artikel.
De losse onderdelen, zoals; nesten, drinkpotten, eetbakken, kapelletjes en roosters leg je best zo dicht mogelijk in de buurt van het hok, aangezien al deze delen er later ook weer terug in moeten. Het is best ze zo gestructureerd mogelijk uit het hok te halen, zodat je ze met gemak later weer op hun plaats kan zetten/leggen.
Als dat alles gebeurd is, is het hok in feite klaar om grondig gereinigd te worden.
Het reinigingsproces bestaat uit 6 stappen, we gaan hieronder wat verder in op elke specifieke stap.
Nadat je rond bent met stap 2 wordt er gestofzuigd. Hiermee zorgen we ervoor dat ook de delen die we in de vorige stappen gemist hebben grondig gepoetst worden. Het is belangrijk dat je het hok zoveel mogelijk stofvrij maakt.
Een industriële stofzuiger is een must-have voor deze taak. Je kan al het vuil opzuigen zonder dat je je zorgen moet maken dat je stofzuiger verstopt geraakt.
Wanneer alles is gestofzuigd, is het tijd om met de toortsbrander door het hok te gaan. Hier is het belangrijk dat je elke vierkante cm bereikt. Deze stap is nodig voor het doden van alle ongedierte.
Het reinigen van het hok is één ding, maar je moet ook onthouden dat er veel vuil op de losse onderdelen zit.
Alle losse onderdelen worden met de hogedrukreiniger afgespoten.
Door deze grondig te reinigen, zorg je ervoor dat alles weer kraaknet is.
Nadat je al deze stappen gevolgd hebt, zit het schoonmaken van het hok erop. Het hok is nu terug brandschoon en de losse onderdelen kunnen terug worden geplaatst.
Aan het begin van dit artikel heb ik je gezegd dat het niet optimaal is om de hokken schoon te maken als de duiven in een lapmand zitten of even aan het vliegen zijn. De reden hiervoor is dat we de hokken meestal een paar weken leeg en open laten zodat ze goed kunnen drogen en verluchten!
Dit jaar bundelen Arne De Belser en Nick hun krachten en kweken jonge duiven uit Johan De Belser's stamduiven. Hun samenwerking leverde de titel van 1e Provinciaal Kampioen Grote Halve...
Read MoreDit weekend behaalde onze duif "THALIA" BE 23-6016517 een prachtige overwinning door de 1ste nationale zone prijs voor Argenton te winnen.
Read MoreHet afgelopen weekend bracht ons een prachtige overwinning. Zo behaalden we een 2de nationale zone Limoges.
Read More